Hoe een opleiding kiezen?

Voor de meeste jongeren is het ontzettend lastig om te bepalen wat ze nou precies willen in hun leven. Dit begint al bij de keuze van hun opleiding. De meeste jongeren weten niet goed wat ze moeten kiezen, kiezen een verkeerde opleiding en hebben uiteindelijk een baan te doen dat ze niet leuk vinden. In dit artikel geven wij tips voor iedereen die op zoek is naar een toepasselijke opleiding!

De keuze is reuze

Zoals je weet zijn de mogelijkheden in Nederland en wereldwijd groot. Dit maakt het extra lastig om een goede keuze te maken. In het verleden ging je economie, leraar of iets anders studeren. Uiteindelijk zal je vast wel een aantal richtingen kunnen aanwijzen die jou meer interessant lijken dan die andere. Je kunt het volgende doen om te kijken of je deze opleidingen leuk vindt om te doen:

  • Bezoek een open dag
  • Draai een dagje mee in een klas
  • Lees informatie op het internet
  • Hak de knoop door! Wat zegt je gevoel?

Laat je gevoel spreken!

Het besluit om een bepaalde opleiding wel of niet te volgen zal tot stand moeten komen door rationeel nadenken. Maar aan de andere kant zal je ook je gevoel moeten volgen. Want als jou gevoel je vertelt dat je voor deze opleiding niet gaat leren, dan gaat dat waarschijnlijk ook niet gebeuren. Je gevoel kan over bepaalde zaken de waarheid vertellen, maar dat betekent niet dat je altijd je gevoel moet volgen.

Kijk per opleiding wat je er mee kunt worden. Als je voor ogen hebt wat je met welke opleiding kunt doen, maakt het wellicht makkelijker om een keuze te maken. Via deze pagina ‘beroepen per sector’ kun je beroepen vinden die je interessant vindt en hier de passende opleiding bij vinden.